Seara zilei de 30 noiembrie 2013, a fost una memorabilă pentru dorohoienii prezenţi în Sala Teatrului din Dorohoi. Aşa cum ne-a obişnuit, filiala „Frăţiei Ortodoxe Române” filiala Dorohoi, coordonată de dl. ing. Alexandru Ostafie, de curând având ca sprijin filiala „ATOR” Dorohoi, a organizat şi în acesr an seara de colinde care marchează sărbătoarea Sf. Ap. Andrei cel întâi chemat la apostolie şi care potrivit istoriei, i-a creştinat pe străbunii noştri prin viu grai, fapt pentru care este numit Ocrotitorul României zi marcată ca sărbătoare naţională.
Cuvântul de deschidere a fost ţinut de dl. ing. Alexandru Ostafie care a relevat importanţa şi frumuseţea vieţii creştine ce oferă bucurii pentru vremelnicie şi veşnicie deopotrivă, subliniind că stilul de viaţă creştin este stilul firesc de viaţă al omului constând în trăire creştină, hrană vie şi viaţă simplă. Acestea îngemănate conferă soluţia pentru toate problemele ivite în viaţa omului modern.
Prezentarea participanţilor a fost făcută de tânărul Gabriel Răileanu de la „ATOR” Dorohoi. Şirul colindelor a fost deschis de tânăra Antonia Botezatu, componentă a grupului folk coordonat de dl. prof. Liviu Ciulei. Colindul ei intitulat „Trei sferturi de cer” a trezit melancolia arhaicului, simplului şi frumosului.
Corul „HARIS” al Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi a continuat cu un prim grupaj de colinde corale armonizate pentru cor bărbătesc, fiind urmat de tânăra solistă folk Ecaterina Muha, care a amintit că „Vin colindătorii” aducând bucurie pentru cei care-i primesc, dar şi reproş pentru cei care au uitat să-şi deschidă inima pentru a primi colindul „sfânt şi bun”, închizându-se în auto-suficienţa modernismului egoist.
Glasurile cristaline ale fetelor din corul Liceului Tehnologic „Regina Maria”, dirijat de d-na prof. Gheorghina Guşulei au bucurat auzul şi inimile celor prezenţi. Corul mixt „HARISMA” al Seminarului dorohoian, dirijat de elevul Răzvan Sarafim-anul III Pastorală, a adus o suită de colinde din diferite zone ale ţării, fiind urmat de tânăra solistă folk Petra-Luciana Cozma, care cu vocea suavă de copil a evocat sărbătorile de altădată.
Grupul vocal-instrumental „SYMBOL” de la Seminar, coordonat de dl. prof. Daniel Hariga, a dus un plus de ritm şi culoare atmosferei extraordinare deja create, prin acompaniamentul la acordeon dl. prof. Daniel Hariga şi saxofon Răzvan Sarafim. A urmat corul mixt dorohoian „George Enescu”, dirijat de d-na prof. Gheorghina Guşulei, care a oferit un buchet de colinde interpretate într-o manieră sobră şi elegantă. Introducerea a fost frazată de dl. prof. Corneliu Drescanu editorialist. Corul a aniversat 1 an de la înfiinţare, fiind continuatorul unei îndelungate tradiţii locale. A urmat tânărul Sebastian Ionel solist folk, colindând cu zor, în „Zori din zori”.
Corul copiilor de la Complexul „Floare de Colţ” coordonat de d-na Camelia Andrieş care a asigurat şi acompaniamentul la chitară, a produs o adevărată efervescenţă prin glasurile curate şi coregrafia vivace, care au cucerit publicul spectator.
Tânărul Antonie Şoptică a încântat audienţa cu un grupaj de colinde interpretate la orgă, fiind urmat de grupul vocal-instrumental al „ATOR” Dorohoi, coordonat de pr. Ciprian Şoptică.
Corul psaltic „AGNUS” al Seminarului Teologic, dirijat de elevul Răzvan Sarafim anul III Pastorală a adus o schimbare de registru, prin interpretarea Troparului Sf. Andrei şi a câtorva colinde interpretate în manieră bizantină, cor bărbătesc omofon, cu solişti şi dublu ison.
Spre final, corul „HARIS” dirijat de pr. prof. Constantin Muha, a interpretat un grupaj de colinde într-un tonus vioi şi măreţ.
Surpriza serii a constituit-o corul „CVARTSON” din Iaşi (format din studenţi la Conservator şi Teologie) dirijat de dl. Alexandru Darie student anul III la Conservatorul din Iaşi, venit special pentru acest moment deosebit al urbei Dorohoiului. Într-un spectru apoteotic, cei şase membri ai corului au interpretat colindul Sf. Andrei şi o suită de colinde complexe armonizate, care au ridicat spectatorii în picioare, într-o adevărată reverie.
În finalul serii, pr. Constantin Muha, a mulţumit celor care s-au ostenit pentru organizarea acestei seri minunate, care a adus o încărcătură spirituală deosebită, fiind totodată şi un regal al colindelor. S-a desprins ideea că „doina şi colinda sunt cele care reflectă trăirile interioare ale românului. Când este necăjit el se exprimă prin glasul doinei, iar când meditează la veşnicia lui, îşi bucură viaţa prin colind.”
Domnul ing. Alexandru Ostafie a subliniat faptul că în acest an filiala „FOR” Dorohoi împlineşte 20 de ani şi speră ca pe mai departe să fie alături de tinerii şi oamenii care au nevoie de cultură şi credinţă.
Intonarea de către întreaga sală a colindei „O, ce veste minunată” a creat o atmosferă plină de candoare şi sensibilitate, fiecare din cei prezenţi regăsindu-se în starea copilăriei şi a trăirii curate a idealurilor creştine. Cele peste 40 de colinde interpretate în stiluri şi maniere diferite, au reuşit să ţină publicul spectator într-o ambianţă reconfortantă pe parcursul celor două ore şi jumătate de spectacol, sala având toate locurile ocupate şi foarte mulţi ascultători pe culoare.
Alese mulţumiri conducerii Primăriei Dorohoi şi conducerii CMC Dorohoi, pentru acordarea sălii cu titlu gratuit. Pr. prof. Muha Constantin, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu